Rezultati ankete
Ali menite, da bi se morala Slovenija posloviti od jedrske energije?
Da, JEK je treba čim prej zapreti, saj je tveganje preveliko.
58
Postopoma, do zdaj načrtovanega zaprtja JEK leta 2043.
25
Nikakor, čim prej je treba zgraditi še drugi blok JEK.
128
Skupaj odgovorov: 211

anketa - jedrska energija

Komentarji
David Jezeršek
Imamo znanje in izkušnje, zato je ekonomsko in tudi ekološko najbolj upravičena gradnja še enega bloka jedrske elektrarne. Večja verjetnost za nastanek problema je, če se znanje in izkušnje izgubijo in pozabijo. Dokler ni na razpolago tehnologije fuzijskih elektrarn, je fisija najboljša alternativa.
04.11.2013, ob 12:12
Stanko Manojlović
Slovenija potrebuje lastno energetsko neodvisnost. Rečne kapacitete za hidroenergetske vire so skoraj maksimalno izkoriščene. Vsem državam v EU se energetska raba veča (z izjemo padca med recesijo). Za zagotavljanje stabilnosti menim, da bi bil potreben še drug jedrski blok. Menim, da smo Slovenci sposobni izkoriščati jedrsko energijo varno in učinkovito. Dovolj je lastnega podcenjevanja stroke in dvoma v naše sposobnosti (30 let izkušenj).
04.11.2013, ob 07:43
Andrej Klemenc
Ideja o gradnji nove nuklearke kot načina reševanja zagotavljanja energetskih storitev v Sloveniji je politično nevarna - ne le, da bi se vse kapacitete energetske politike usmerile v gradnjo nove nuklearke in bi zmanjkalo politične volje in upravljavljskih kapacitet za razvojno nujno ustvarjanje zelenih delovnih mest pri prenovi stavb ipd., temveč bi se različne politične opcije spustile tudi v vojno, čigavo nuklearko bi gradili. Sicer pa od kje finance za tak finančen zalogaj?
03.11.2013, ob 09:43
Andrej Trkov
Doseči je treba nacionalni konsenz za izgradnjo drugega bloka v Krškem in zagotovitev konkurenčne energetske oskrbe slovenski industriji.
02.11.2013, ob 01:07
Vlado Novak
Jedrska energija je najbolj čista in ima potencial. Visoka tehnologija je gonilo razvoja, od vrtenja mlinčkov na Savi pa ni ne delovnih mest ne kaj dosti energije.
01.11.2013, ob 20:06
Samo Redek
Čim prej je potrebno zgraditi še en blok. Slovenija ima znanje za varno proizvodnjo jedrske energije in nizkoogljična proizvodnja električne energije iz JE je lahko slovenski produkt z dodano vrednostjo.
01.11.2013, ob 16:56
Marko Trkman
S pripravami za izgradnjo zamujamo vsaj 15 let. JEK 2 bi moral biti zgrajen že pred 5 leti. TEŠ 6 je vsekakor ena najbolj zgrešenih investicij, saj bodo posledice umazane tehnologije predrage. JEK 1 je bila odlična investicija, ki daje energijo po vsaj 4-krat nižji ceni kot jo bo dal TEŠ. V 30 letih delovanja, so zaposleni dokazali, da so pri uporabi nuklearne energije pomembni ljudje kot sami stroji. Zato držimo pesti, da bi komisija podaljšala NEK-u licenco za delovanje za naslednjih 30 let.
01.11.2013, ob 16:27
Nino Kolarević
Zaenkrat je to najcenejša energija, ki okolje zelo malo onesnažuje.
01.11.2013, ob 13:39
Ivan Drvaric
O varnosti v jedrski tehnologiji nas večina ni poučena.Analiza in obvladovanje tveganj ter dnevno izpopolnjevanje so velik zalogaj. Kar se tiče alternativ pa: znanost je odprta, idej je veliko. Sončna, gojišča modrozelenih alg, ostali biotehnološki procesi s programiranimi kulturami bakterij ali kvasovk, vetrna. Samo odpreti moramo. Prostora je tudi veliko: podmostišča, ob prosojne cevi za rast in vzgojo, ki proizvajajo pline ob avtocestah, železniških progah, goličave, mestne prazne ind. cone.
01.11.2013, ob 13:20
Andrej Trošt
Nikakor, nuklearna energija je trenutno eden najbolj nadzorovanih procesov pridobivanja električne energije in posledično najbolj varen, če odštejemo človeški pohlep in neumnost (tako Černobil kot Fukušima), ki pa je tudi po Einsteinu neomejena. Pridobivanje in bogatenje urana je okoljsko obremenilno, ampak po mojem mnenju bistveno manj kot emisije CO2 in vsi posegi za t.i. zeleno pridobivanje, predvsem pa ima bistevno večji output. Prihodnost je nuklerana fuzija in pa učinkoviti kondenzatorji.
01.11.2013, ob 13:03
Rado Lipovec
Jedrska energija je kljub vsem pomislekom trenutno najbolj učinkovit vir električne energije pri najmanjšem tveganju.
01.11.2013, ob 13:00
Jože Rant
Jederska energija je edina okolju še najbolj prijazna energija, ki je Sloveniji cenovno dostopna. TEŠ je izgubljena varianta, predraga, okolju neprijazna, sončna energija-poglejte skozi okno pozimi, veter je nestanoviten, imamo le veliko biomase, ki je sprejemljiva, je pa ni dovolj!
31.10.2013, ob 21:09
Milan Kovačec
Postopoma bi jo morali zapreti ... Obstajajo tudi drugi viri energije.
31.10.2013, ob 10:16
Slavko Pezdir
Država, v kateri je vladajoča kleptokracija onesposobila institucije vladavine ljudstva in prava ter izničila vpliv znanosti in strok, ni sposobna odgovorno in varno upravljati z jedrsko energijo, torej tudi ne z JE Krško. Dokaz: vse od ustanovitve naša država ni poskrbela za ustrezno skladišče jedrskih odpadkov, prav tako pa tudi ni uredila solastništva s Hrvaško, ki bi morala poskrbeti za svoj del odpadkov in še za marsikaj. »Odgovorni« gledajo vstran in hazardirajo z našim okoljem.
30.10.2013, ob 18:27
Ferdinand Trošt
To je cenena energija. To je najbolj pomembno.
30.10.2013, ob 11:37
Franc Prešeren
Neodvisni znanstveniki pritrjujejo, da v sedanjem času človek še ne obvladuje jedrskih procesov. Zato ostajajo radioaktivni odpadki, s katerimi imajo vse družbe velike težave. Nesreči (Černobil, Fukušima) sta dokazali, da škoda ob nesrečah daleč presega koristi, ki jih je elektrarna dosegla s proizvodnjo elektrike. Obstajajo tehnologije za čistejšo elektriko, a se jih množično ne poslužuje. Za JE stojijo močni lobiji, ki preprečujejo odhod JE na smetišče zgodovine. Vse gre v škodo zdravja ...
30.10.2013, ob 06:48
Pogoji komentiranja
Spoštovani komentatorji!
 
Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.
 
Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.
 
Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.
Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.
Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.
 
Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela
Utemelji svoje mnenje