Rezultati ankete
Kako realne so ideje o prehodu Slovenije na obnovljive energijske vire?
Zelo, država bi morala spodbujati ta proces in predvsem raziskave na tem področju.
45
Delno, saj si energijske varnosti še lep čas ne bo mogoče zamisliti brez prevladujočega deleža fosilnih in jedrskih goriv.
24
Povsem nerealne, namesto tega bi se morali osredotočiti na izboljšanje izkoristka »tradicionalnih« virov.
8
Utopične, ker energetiko povsem obvladujejo lobiji, ki na trg ne bodo spustili novih igralcev.
28
Skupaj odgovorov: 105

anketa - obnovljiva energija

Komentarji
Zala Primc
Svet smo s fosilnimi gorivi privedli do skrajne točke, tako iz okoljskega vidika kot iz vidika vojn, ki se dogajajo večinoma ravno v tistih državah, ki so bogata z nafto. Arktični led se topi, podnebje se ogreva, prihaja do ekstremnih vremenskih razmer, kar ima tudi velike negativne ekonomske posledice. Prihodnost je v obnovljivih virih energije, drugače prihodnosti ne bo. Obnovljivi viri niso le čistejši, pridobiva se jih lahko na manj centralističen, bolj demokratičen, cenejši način.
06.11.2013, ob 17:29
Dejan Savić
Študije najuglednejših inštitucij na svetu leto za letom dokazujejo, da so obnovljivi viri, ki temeljijo predvsem na soncu in vetru, v polnem zamahu in bo tako še naprej. Tehnologije za izkoriščanje obnovljivih virov so zrele, se vedno bolj cenijo in vsakomur od nas omogočajo, da sodeluje pri koristih, ki jih prinašajo. Prihodnost je v obnovljivi energiji, vprašanje za Slovenijo pa je, ali se bo v to prihodnost podala že danes ali pa se bomo še naprej ovirali s projekti tipa TEŠ 6 in JEK II.
06.11.2013, ob 14:10
Aleš Peternel
Energija iz fosilnih virov je obdavčena s trošarino, obnovljive vire energije (OVE) pa je treba subvencionirati (na račun fosilnih energentov). Menim, da je popolnoma nerealno, da bi OVE zamenjali fosilna goriva, ker potem sploh ne bi bilo priliva davka v proračun, ali pa bi bili OVE tako dragi, da si jih skoraj nihče ne bi mogel privoščiti. Zeblo bi nas in hodili bi peš. To prinašajo OVE! Počakajmo, da bo njihova cena komercialno (brez subvencij) sprejemljiva. To pa bo po letu 2050.
06.11.2013, ob 00:05
Andrej Klemenc
Obnovljivi viri energije so smiselni le ob vseobsegajočem izboljšanju energetske učinkovitosti in spremembi energetske politike iz politike zagotavljanja energije v politiko zagotavljanja energetskih storitev. V energetsko učinkovitih stavbah lahko sodobne tehnologije pretvorbe OVE danes zagotovijo večino energetskih storitev, fosilni viri ostajajo le za pokrivanje konic in "izpadov" OVE. Izziv ostaja trajnostna in "naravi prijazna" raba OVE za zagotavljanje industrijske proizvodnje in mobilnost
05.11.2013, ob 22:48
Franc Prešeren
Lakota po energiji in njena potratna raba povzročata spremembe podnebja, vremena, okolja. Prehod na obnovljive vire je nujen, čeprav bo postopen. Koliko je politika osveščena, je uganka, kar je vidno pri teš6. Pri gradnji sončnih elektrarn bi bila sredstva v energetiko razpršena. To bi zagotavljalo tudi racionalnejšo porabo sredstev pri gradnji in onemogočalo anomalije pri porabi denarja, kot je primer teš6.
05.11.2013, ob 18:46
Mojca Korenjak
Zelo, država bi morala spodbujati ta proces in predvsem raziskave na tem področju. Edino to lahko pomaga ohraniti naš planet, ki je tako ali tako že nagnjen krepko čez rob.
05.11.2013, ob 15:02
Pogoji komentiranja
Spoštovani komentatorji!
 
Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.
 
Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.
 
Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.
Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.
Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.
 
Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela
Utemelji svoje mnenje