Rezultati ankete
Se strinjate z idejo o uveljavitvi univerzalnega temeljnega dohodka?
DA, to je edini pravi način za delovanje moderne socialne države
105
NE, to je utopična ideja, ki ne zdrži resne ekonomske presoje
45
DELNO, ideja je dobra, vendar ne vem, če bi zares delovala
19
Skupaj odgovorov: 169

Anketa - temeljni dohodek

Komentarji
Dragica Boh
Močno bi se izboljšala socialna varnost najbolj ranljivih. Slabo (ali pa sploh ne) plačani bi se lažje uprli izkoriščevalskim delodajalcem. Delo in odpovedi, ko smo leta gradili to, kar je bilo v kratkem času pokradeno, bi se začelo vračati. Mladina bi s svojim dohodkom postala bolj enakopraven član družbe. Več bi bilo zaposlitev, ker bi se obseg študentskega dela zmanjšal. Zaposleni bi bili bolj spoštovani. Mlade mamice bi se raje odločale za skrajšani delovnik.
10.01.2014, ob 12:50
Blanka Lukić
Ideja se mi glede na razvoj tehnologije in zmanjševanje potreb po človeški delovni sili zdi dobra. Davke plačujemo za skupno dobro, ne le za dobro samozvanih elit.
10.01.2014, ob 12:31
Anka Krašček
Kar se zdaj dogaja v državi, smo v podjetju doživljali konec 80-tih let. Vse - tudi uravnilovka - se je izjalovilo.
09.01.2014, ob 17:27
Darko Zupanič
Podpiram, vendar je idejo potrebno iztrgati iz rok ideološkega obračunavanja in dnevnopolitičnega kupčkanja! UTD ne more biti last in program zgolj neke skupine alternative na levici, ki si pač ni našla kakega drugega 'belega slona'!
09.01.2014, ob 12:18
Radivoj Pahor
UTD je sicer mogoče interpretirati kot dodatni dokaz umazane igre "kleptokracije", vendar je to le ena plat medalje. Ne le v kriznih obdobjih, tudi v perspektivi "umirjanja" razmer bodo številni ljudje brez zaposlitve in rednega, čeprav minimalnega dohodka. Primerna višina UTD omogoča manj stresno, socialno občutljivejšo družbo trajnejšega socialnega miru, s čemer bi nevtralizirali skrajne nacionalistične ideje in njihov pogubni vpliv na mlade. UTD bi ugodno deloval tudi na ekonomske tokove. Za!
08.01.2014, ob 11:54
Franc Prešeren
V sedanji družbi, ko toliko ljudi nima dela, ali pa za svoje delo niso plačani, je UTD zagotovo instrument, ki zagotavlja osnovne pogoje preživetja velikemu številu državljanov. S tem bi država pokazala, da določilo v njeni ustavi (o socialni državi)ni le prazna fraza. Tragično je, da socialo prevrača na različna društva in nevladne organizacije, kot da ne bi bila njena temeljna funkcija.
08.01.2014, ob 10:43
Viktor Prestor
Ker so v modernih družbah ljudem odvzete osnovne pravice za preživetje (svobodni lov, ribolov, kmetovanje in gradnja bivakov), mora moderna družba tudi nuditi osnovno nadomestilo za preživetje. Torej, za odvzete osnovne pravice - Osnovni nadomestek, skrajšano ON.
07.01.2014, ob 21:17
Slavko Pezdir
Potem, ko nas je vladajoča kleptokracija oropala za milijarde dolgov in dodatno obremenila z davčnimi bremeni, nam ponuja limanice v obliki UTD, da bi gledali vstran, ko bodo razni tajkuni še naprej ropali in izsesavali davkoplačevalce. Hvala bogu so njih nakano spregledali celo sindikalni baroni v ZSSS, ki so še pred nedavnim navijali za UTD. Nova utopija vladajoče kleptokracije za ropanje in prevaro naivnih množic.
07.01.2014, ob 12:03
Stojan Habjanič
Strinjam se z UTD. Minimalni nivo zagotavljanja eksistence ob pravem načinu regionalnih ekonomij (beri zadrug, menjave blaga in storitev) lahko zagotovi veliko razbremenitev države v času, ki prihaja. Tisti, ki je kdaj slišal za »petinsko družbo« oziroma, ki ve, da bo za reprodukcijo vseh gospodarskih in javnih funkcij delovnih mest kmalu le še za 20 % delovno sposobnega prebivalstva, bi UTD (in regionalne ekonomije) uvajal že včeraj!
07.01.2014, ob 09:20
Pogoji komentiranja
Spoštovani komentatorji!
 
Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.
 
Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.
 
Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.
Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.
Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.
 
Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela
Utemelji svoje mnenje