Rezultati ankete
Je stroga varčevalna politika edina pot iz krize evra?
DA, države morajo izdatke prilagoditi prihodkom.
301
NE, zategovanje pasu zgolj poglablja krizo.
495
Skupaj odgovorov: 796

anketa - varčevalna politika

Komentarji
Luka Batistič
»Porabiš lahko samo toliko kolikor imaš!« Neumnost. Porabiš lahko več, pomembno pa je, da ta denar porabiš za povišanje svojih prihodkov v prihodnosti. Ali če prevedem na raven države: ko primanjkuje povpraševanja v zasebnem sektorju, mora tega nadomestiti država, da se čim prej vrnemo na potencialni BDP. Učinek tega več kot nadomesti strošek obresti za posojila, ki jih za to potrebujemo.
09.04.2014, ob 05:29
Andrej Trošt
Ja, vsi ljudje imamo to pravico, da zahtevamo delitev premoženja, ker nihče ne more ustvarjati (in porabljati) sam, ampak zgolj v skupnosti. Premoženje mora biti nujno zasebno, ampak tako navzdol kot navzgor omejeno. Razliko presežka (nad mejo) mora dobiti in razdeliti skupnost, da je za vse njene deležnike to najbolj koristno. Moja svoboda je namreč nedotakljiva, a omejena s svobodo sočloveka. Predvsem pa nisem ne večvreden ali manjvreden kot vsa ostala živa bitja tega planeta.
07.04.2014, ob 12:05
Slavko Pezdir
Vsakemu gospodinjcu je jasno, da ne more zapraviti več kot ima prihodkov. Vse, kar bo porabil nad njimi, si bo moral izposoditi in tudi vrniti z obrestmi - ali pa njegovi najbližji oz. dediči. Le politikom in njihovim spin doktorjem ter dreserjem javnega mnenja to ni jasno, saj živijo od razprodaje laži, iluzij in demagogije, s katero nas zavestno ropajo prihodnosti. Čas bi že bil, da bi se v tej državi poslovili od socialističnih sanjačev, ki prodajajo množicam lažne iluzije.
07.04.2014, ob 11:52
Andrej Kozelj
Če zapraviš več, kot si ustvaril, potem ti mora razliko financirati nekdo drug. Torej bo tisti porabil manj od tega, kar je ustvaril. Drugače se enačba preprosto ne izide. Ali imate levičarji pravico, da nekomu rečete, naj del tistega, kar je ustvaril, da vam?
07.04.2014, ob 05:24
Goran Miočinović
Treba je vedeti, pri čem se varčuje. Ne samo udrihat po malih ljudeh, ki že tako skromno živijo, ne tako, na tak način varčevati v zdravstvu, pri človekovih temeljnih pravicah. Naj povlečejo vojake iz Afganistana in iz drugih območij, naj ne bodo hlapci Američanov, pa bodo kar nekaj denarja dobili za zdravstvo. Politiki naj malo bolj dvignejo glavo v evopskem parlamentu in se borijo za slovenske državljane. Denar, ki ga dobijo iz Evrope, naj ga porabijo, ne pa da ga morajo celo vračati.
06.04.2014, ob 18:56
Matjaž Savnik
Gre za to, kaj bomo v družbi počeli in kakšna bodo razmerja med sektorji. Javna poraba ne rešuje gospodarstva in argumenti ne-varčevanja za spodbudo ekonomije ne zdržijo na globalni ravni. V Sloveniji bo samo toliko blaginje - šolstva, zdravstva ... - kolikor bo naša ekonomija bolj konkurenčna od ekonomije drugih držav. Socializem je lepa utopija, a zal samo bolj neizvedljiva z vsemi deviacijami v javnem sektorju.
06.04.2014, ob 16:03
Božo Verbič
Čista logika! Porabiš lahko samo toliko kolikor imaš! Če so želje večje is moraš sredstva za povečano razpolago izposoditi in vedeti, da boš v naslednjem obdobju živel slabše, ker boš moral izposojeno vrniti. Lahko pa si poiščeš dodaten vir, a vedeti moraš, da ti bo zmanjkalo časa za normalno življenje.
06.04.2014, ob 09:11
Marija Grilec
Zategovanje pasu pogljablja krizo. Manj prometa, manj pobranih davkov itd.
04.04.2014, ob 11:18
Zoran Lesič
Z varčevanjem samo omejiš sebe in okolico. Zategovanje pasu je le ugotovitev, da nimaš za hrano in ostale temeljne potrebe, ne pa kreativno dejanje, ki lahko oplemeniti življenje.
03.04.2014, ob 18:42
Pogoji komentiranja
Spoštovani komentatorji!
 
Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.
 
Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.
 
Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.
Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.
Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.
 
Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela
Utemelji svoje mnenje