Rezultati ankete
Bi podprli pobudo za zvišanje minimalne plače, ki zdaj znaša 604 evre neto?
DA, ta znesek zaposlenim ne zagotavlja dostojnega preživetja.
518
NE, s tem bi znižali konkurenčnost in povečali brezposelnost.
71
Zakonsko določeno minimalno plačo bi morali ukiniti.
59
Skupaj odgovorov: 648

Revoltirana anketa - minimalna plača

Komentarji
Franc Prešeren
V državi bi morali doseči konsenz, koliko je potrebno državljanu, da pri teh cenah dostojno preživi. Namesto tega se je začel boj posameznih družbenih skupin, tudi cehov, ali se bo minimalna plača dvignila ali ne. To je nesmiselno in nedostojno. Nesposobni direktorji seveda vpijejo o nedopustnosti dviga plač. To je njihov slepilni manever, ker samo sebi pač neupravičeno visoke plače ne znižajo.
12.05.2015, ob 08:00
Sebastian Žetko
Vedno imamo kvalitativen (znanje) in kvantitativen (finance) vidik ustvarjanja vrednosti. Pri nas se povsod samo reže in fiskalno izravnava situacijo, »gliha« se številke, namesto da bi se poiskalo kvalitete, ki bi imele večjo vrednost. Po domače; nižje plače ne bojo zvišale konkurence, znanje bo. Potrebujemo boljše, ne cenejše rešitve. Ne rabimo samo višjo minimalno plačo ampak tudi UTD, ki bo edini lahko zagotavljal dostojne prihodke za prihodnost, kjer bo stroj delal vse več namesto človeka.
09.05.2015, ob 19:48
Jani Brumen
Vem, kako je treba z minimalko jadrati skozi mesec, da ti na koncu ostaneta samo dve položnici do naslednje minimalke.
08.05.2015, ob 15:04
Goce Surladžioski
Le zakaj nihče ne pove, da so Švicarji konkurenčni s 3-4000 € neto plače, pri nas pa t.i. delodajalci, obrtniki, GZS in ostali priskledniki naredijo vik in krik, da ne bomo konkurenčni, če se minimalna plača zviša, da bo gospodarstvo propadlo itn. Vse je laž in zavajanje. Švicarske plače so prav tako obremenjene s prispevki, in seveda bistveno višje na enoto izdelka ali storitev kot pri nas. T.i. gospodarska in družbena elita za temi floskulami le skriva svojo nesposobnost in lagodno življenje.
08.05.2015, ob 14:20
Miha Štamcar
Naj tisti, ki so proti temu, da se zviša minimalna plača, skušajo z njo živeti. Ampak brez prihrankov, ki jih imajo. Me zanima, ali bodo tudi potem govorili, kako bi to znižalo konkurenčnost in povečalo brezposelnost. Kaj pa, če bi raje zmanjšali tiste plače, ki segajo v nebo? Predvsem tu mislim na tiste, ki so v javni upravi, takšni in drugačni, vključno s politiki, ministri in tistimi, ki se redijo na gospodarski zbornici Slovenije.
08.05.2015, ob 09:58
Bernardka Frank.
Še za životarjenje je premalo.
08.05.2015, ob 07:41
Pogoji komentiranja
Spoštovani komentatorji!
 
Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.
 
Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.
 
Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.
Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.
Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.
 
Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela
Utemelji svoje mnenje