Rezultati ankete
Bi morale medijske hiše odgovarjati za žaljive spletne komentarje?
DA, odgovarjajo naj za vse vsebine, objavljene na svojih spletnih straneh.
316
NE, to vodi v samocenzuro in zapira prostor svobodne izmenjave mnenj.
177
VSEENO mi je, komentarjev bralcev tako ali tako ne berem.
28
Skupaj odgovorov: 521

anketa - spletni komentarji

Komentarji
Matevž Lavrenčič
Takšna odgovornost spominja NA OBJEKTIVNO. Kot bi lastnik lokala odgovarjal, če se stepejo. Lahko so kvečjemu pomagači ali sostorilci, storilci pa nikakor. Žal nekaterim manjka malo teorije KMP.
20.06.2015, ob 22:03
Franc Prešeren
Žaljivega in sovražnega govora je v komentarjih veliko. Naj bo vsakega toliko v hlačah, da se bo podpisal pod svoj komentar. Seveda naj komentator tudi odgovarja za svoj sovražni ali žaljivi govor. Ta medijska hiša ga večino umakne, uredniku pa mogoče kdaj uide tudi kaj takega v objavo. Za nenamerno napako ne bi smel biti kaznovan, vsekakor pa naj odgovarja avtor.
20.06.2015, ob 07:25
Aleksander Koren
Glede na zdajšnji sodni primer je prav, da je bila medijska hiša spoznana za krivo. Lastnik spletne strani mora odstraniti neprimerne in žaljive komentarje, saj je spletna stran njegova, in tudi izplačati morebitne odškodnine. Mora pa biti medijska hiša sposobna tožiti avtorja žaljivega komentarja in zahtevati povračilo vseh stroškov, če recimo avtor ni deloval v skladu z objavljenimi pogoji/pravili komentiranja.
18.06.2015, ob 16:30
Pogoji komentiranja
Spoštovani komentatorji!
 
Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.
 
Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.
 
Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.
Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.
Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.
 
Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela
Utemelji svoje mnenje